tiistai 15. maaliskuuta 2016

5. Vasojen talvitakit

Tavoitteet: Kuullun ymmärtämisen harjoittelu, muistin harjoitus, tapahtumasarjojen tunnistaminen ja uudelleenrakentaminen, loogisen ajattelun sekä tavujen ja sanojen kirjoittamisen harjoittelu
Tarina: Vasojen talvitakit (s. 39-41)
Aika: 1-2 x 45 min
Arviointi: Juonen ymmärtäminen ja muistaminen, kirjoituksen onnistuminen omalla taitotasolla
Eriyttäminen: Videosta on kaksi eri versiota. Kirjoitusvaiheessa oppilas kirjoittaa taitotasonsa mukaan tavuja tai sanoja. Pari auttaa tarvittaessa.
Materiaali: Tietokone/tabletti videoiden katseluun tai satu kirjasta, vihko, sakset, liimaa, kynä, moniste 1 tulostettuna oppilaille


Ohje opettajalle:

1. Oppilaat leikkaavat kuvat irti ja tutkivat niitä. Keitä henkilöitä kuvissa esiintyy? Mitä kuvissa tapahtuu? Minkälaiset ilmeet henkilöillä on? Mitä asioita kuvissa näkyy?
2. Opettaja lukee tarinan tai oppilaat kuuntelevat sen videolta.
Eriyttäminen: Videoita on kaksi erilaista. Toisessa videossa on koko teksti luettuna, ja toisessa pätkissä. Pätkityssä videossa kerrotaan, missä vaiheessa oppilaan tulee valita kuva. Oppilas voi kuunnella näistä videoista vain toisen tai esimerkiksi niin, että kuuntelee ensin koko tarinan, jonka jälkeen vielä uudelleen pätkityn version (jonka aikana järjestelee kuvat oikeaan järjestykseen).
3. Oppilaat järjestävät kuvat tapahtumien mukaisesti.
HUOM! Oppilas saattaa aluksi laittaa kuvan 5 toisen kuvan paikalle. Viidennen kuvan paikalle ei kuitenkaan käy mikään muu kuvista, joten oppilaan pitäisi huomata oikea järjestys viimeistään tässä vaiheessa.
4. Parityöskentelynä juonen läpikäyminen ja kertominen lyhyesti kuvasarjan avulla. Samalla tarkistetaan, että sarjakuva on oikein. Oppilaat liimaavat kuvat järjestykseen vihkoon.
Lisätehtävä: Oppilas keksii ja kirjoittaa puhekuplia sarjakuvaan.
5. Kumpikin parista valitsee mielenkiintoisimman kuvan ja kirjoittaa siihen liittyviä tavuja tai sanoja. Pari auttaa tarvittaessa.
6. Parit lukevat toistensa tuotokset ja arvaavat, mistä kuvasta on kyse.Moniste 1: Kuvat oppilaille
Moniste 2: Tarkistus

Video pilkottuna
QR-koodi ohjaa pilkottuun videoon (tulosta tai heijasta valkokankaalle)Video kokonaisena ilman taukoja
QR-koodi ohjaa kokonaiseen videoon (tulosta tai heijasta valkokankaalle)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti